Olimpik Havuz Çeşitleri ve Ölçüleri

prefabrik havuz yapımı avantajları
Prefabrik Havuz Yapımı Avantajları
17 Mayıs 2019
antalya havuz yapan firmalar
Antalya Yüzme Havuzu Yapan Firmalar
25 Temmuz 2019

Olimpik Havuz Çeşitleri ve Ölçüleri

havuz çeşitleri ve ölçüleri

Olimpik yüzme havuzu heyecanı ve rekabeti sevenlerin vazgeçilmez duraklarından biridir. Spor, eğitim ve müsabaka amaçlı kullanılan bu havuz türü genellikle kapalı spor salonlarında, özel işletmelerde ve şehrin belediyelerine ait tesislerde bulunur. Olimpik yüzme havuzunun farklı kullanım amaçları olduğundan çeşitlerinde de söz etmek mümkündür. Ölçüleri Uluslararası Yüzme Federasyonu tarafından belirlenen ve antrenmanların göz bebeği olan olimpik havuzları daha yakından tanımak için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Olimpik Havuz Çeşitleri

İnsanların yüzme sporu ile profesyonel bir şekilde ilgilenmesi sonucunda meydana çıkan olimpik havuzlar kısa sürede yaygınlaşmıştır ve günümüz koşullarına ulaşmıştır. Olimpik havuz çeşitleri yarı ve tam olmak üzere iki adettir. Tam olimpik havuz uzun kulvar olarak, yarı olimpik havuz ise kısa kulvar olarak adlandırılır. Tam ve yarı olimpik havuz çeşitleri farklı uzunluklara sahiptir ve isimleri de buradan gelir.

Olimpik Havuz Ölçüleri

Olimpik havuz ölçüleri dünya standartlarına uygundur ve nereye giderseniz gidin aynı ölçülerle karşılaşırsınız. Tam olimpik havuz ölçüsü 50 metre iken yarı olimpik havuz ölçüsü 25 metredir. Minimum derinlik iki metredir. Uluslararası standartlara göre minimum ölçüler 21×50 m olabilir. Tam olimpik havuzda kulvar sayısı 10 iken yarı olimpik havuzda kulvar sayısı beştir. Su sıcaklığı ise 25°C – 27°C arasında olmalıdır.

Olimpik Havuz Yapımı

Antrenman, spor ve müsabaka gibi amaçlarla kullanılan olimpik havuzlar belirli standartlar dâhilinde yapılır. Olimpik havuz yapımı öncesinde Uluslararası Yüzme Federasyonu’nun belirlediği ölçüleri göz önüne almak gerekir. Belirli şartlar yerine getirildikten sonra olimpik havuz yapımı başlayabilir. Havuz için alan seçilir (iç veya dış mekân) ve ilgili alanının zemininin havuz yapımına uygun olup olmadığına bakılır. Bunun ardından kazı çalışmalarına geçilir. Betonarme havuz yapımı aşamaları takip edilir. Sıva ve şap uygulamaları yapılır, havuz içi kaplaması uygulanır. Her birinin özenle yapılması büyük önem taşır. Ayrıca havuzun su yalıtımının kesinlikle yapım aşamasında kontrol edilmesi gerekir. Havuz suyu belirli bir aşamaya kadar doldurulup sızdırmazlık ölçümü yapılır. Tüm testlerden geçen havuz yüzeyinin ardından havuz içi ekipmanların kurulumuna geçilir. Havuz dışındaki ekipmanların kurulumu da gerçekleştirilir ve tüm bunların ardından olimpik havuz yapımı tamamlanmış olur. Bahsi geçen bu işlemlerin sırası vardır ve alanında uzman kişilerle çalıştığınız sürece sorunsuz bir şekilde olimpik havuz yapımı aşamalarını tamamlayabilirsiniz.

Olimpik Havuz Fiyatları

Olimpik havuz fiyatları havuzun çeşidine ve yapılacağı alana göre farklılık göstermektedir. Bu nedenle tek bir fiyattan bahsetmek mümkün olmaz.

Tam ve yarı olimpik yüzme havuzları farklı ölçülere sahip olduğundan yapım aşamasında kullanılan malzeme miktarı da farklılık göstermektedir ve bu durum direkt fiyat oynamalarına neden olmaktadır. Bunun yanı sıra havuzun açık ya da kapalı olması, diğer havuz içi ve dışı ekipmanlar olimpik havuz fiyatlarını etkiler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now Button